Akerhuskaia,
26. november 1942 kl. 14:50:
Det tyske troppeskipet D/S «Donau» legger fra kai, med 532 jøder ombord. Endestasjonen for dem er konsentrasjonsleiren Auschwitz. Kun 34 av de totalt 773 deporterte jødene kom tilbake til Norge i live.
«Demokratiet er skillet mellom humanisme og barbari.»
Ross Kolby
«Demokratiet er skillet mellom humanisme og barbari.»
Ross Kolby
Blücher, 9. april 1940
Tyske tropper marsjerer på Karl Johan

Demokratiene verden over blir nå utfordret på en måte vi ikke har sett siden tiden opp mot 2. verdenskrig – med Russlands invasjon av Ukraina 24. februar 2022 som et nytt, alvorlig eksempel. Også de voldelige stormingene av kongressene i Brasil 8. januar 2023 og i USA 7. januar 2021 viser hvor presset demokratiene våre er.

Vi må aldri ta et fritt samfunn for gitt, men verne om det hver dag. Derfor er bevissthet rundt, og kunnskap om, historien vår viktig.

Vi må aldri glemme at landet vårt i nær fortid var et okkupert diktatur. Med Krigens skjebner vil forfatter og skuespiller Ross Kolby levendegjøre denne tiden. Han forteller om prisen menneskene betalte da det norske demokratiet falt, og kampen de førte for igjen å bli et fritt land.

Forestillingen varer i ca én time og 20 minutter. Kolby tar publikum med på en vandring på syv stopp rundt på Akershus festning og levendegjør disse sentrale hendelsene – der de skjedde.

Anbefalt aldersgrense for forestillingen er fra 10 år og oppover.

Forestillingen vil gå gjennom hele vår- sommer- og høstsesongen, og det vil kontinuerlig bli lagt ut nye datoer.

Rådhusbrygga 7. juni 1945:
Kongefamilien har akkurat satt føttene på norsk jord – for første gang siden flukten fra nazistene i 1940. Kong Haakon skal snart tale for de nesten 400.000 fremmøtte.

Krigens skjebner logo
EN VANDREFORESTILLING
PÅ AKERSHUS FESTNING
Kulturetaten logo
Gunnar Sønstebys minnefond logo

Støttet av Oslo kommune, Kulturetaten, og Gunnar Sønstebys Minnefond.

Utviklet med faglig bistand fra Norges Hjemmefrontmuseum og HL-Senteret.